Značajno priznanje “Zoltan Kaloš” Odseku za hungarologiju

Opšte

U godini kada Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obeležava 65 godina postojanja i uspešnog rada, a njegov Odsek za hungarologiju 60 godina od osnivanja, na Fakultet je stiglo još jedno značajno priznanje. Premijer Mađarske, Viktor Orban odlikovao je Odsek za hungarologiju priznanjem „Zoltan Kaloš, za mađarski narod izvan matice“. Na osnovu odluke broj 1/2019 (12.IV), nagrada se u interesu mađarske zajednice u dijaspori dodeljuje fizičkim licima i organizacijama u Mađarskoj i van granica zemlje za izuzetna dostignuća na polju javnog života, obrazovanja, kulture, očuvanja nacionalnog nasleđa, verskog života, nauke, javnog informisanja i privrednog samoorganizovanja.

Prema obrazloženju, odlikovanje se Odseku za hungarologiju dodeljuje za šezdesetogodišnji požrtvovani rad u obrazovanju profesora maternjeg jezika, prevodilaca i novinara kao i za naučno-istraživačku i izdavačku delatnost. Posebno se naglašava veliki doprinos u obezbeđivanju vojvođanskog mađarskog kulturnog i duhovnog podmlatka, ali i očuvanju identiteta Mađara sa ovog podneblja.

Odlikovanje je šefu Odseka, prof. dr Evi Toldi uručeno 19. avgusta 2019. na svečanosti u Parlamentu Mađarske, u Budimpešti, a svečanosti je prisustvovala i zamenica šefa Odseka, prof. dr Edita Andrić.

Podsetimo, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu je jedini fakultet u Srbiji (i jedan od retkih u svetu!) na kome se može studirati na pet maternjih jezika: srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom i rusinskom. Ovo priznanje je samo jedan u nizu dokaza dugogodišnjeg dobrog rada Fakulteta na negovanju i širenju multikulturalnosti Vojvodine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/135/Foto_05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/135/Foto_01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/135/Foto_02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/135/Foto_03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/135/Foto_04.jpg
Vrh strane