Огласна табла

03.12.2019.

У периоду од 24. новембра до 1. децембра 2019. године проф. др Борис Стојковски је био у Будимпешти на стручном и научном боравку. Тамо је узео учешће на међународном научном скупу Byzanz und das Abendland-Byzance et l’Occident који се по седми пут одржао у Будимпешти у организацији Центра Byzantium Колегијума Јожефа Етвеша. Суорганизатори су били Универзитет у Рену, као и Византолошки институт Српске академије наука и уметности из Београда. У суорганизацији скупа учешће су узели и Амбасада Грчке у Будимпешти, као и тамошњи Француски институт, Аустријски институт за културу и Италијански институт за културу. Ради се о једном од најзначајнијих научних скупова који се, из области историје, класичних наука, историје уметности, филологије, и других друштвено-хуманистичких наука, организује у Мађарској и Централној Европи. Учесници скупа били су, поред Мађарске и Србије, и из Француске, Немачке, Аустрије, Италије, Грчке, итд.

На реченом скупу је излагао рад под насловом Some aspects of the foreign policy of Serbian despot Stefan Lazarević који је прошао изузетно запажено и изазвао живу научну дискусију. Овај боравак и учешће на конференцији искоришћен је и за даље јачање веза са реченим Центром Byzantium, са којим Филозофски факултет и у оквиру њега Центар за историјска истраживања Одсека за историју има споразум о сарадњи. Успостављене су стручне и научне везе и са колегиницама и колегама из других установа, као што је Универзитет у Нанту, Аустријска академија наука, Универзитет Лоранда Етвеша у Будимпешти, Национални и каподистријски универзитет из Атине Универзитет у Сегедину и друге.

Овај студијски и научни боравак је такође искоришћен и за наставак даље успешне сарадње са представницима Срба у Мађарској, посебно са Српским институтом из Будимпеште, са којим су договорени и конкретни кораци у даљој научној сарадњи. 


 

02.12.2019.

ОКРУГЛИ СТО
65+100: ЈУБИЛЕЈИ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА У НОВОМ САДУ И ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА У ЉУБЉАНИ

Извештај (пдф)

22.11.2019.

ОКРУГЛИ СТО
65+100: ЈУБИЛЕЈИ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА У НОВОМ САДУ И ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА У ЉУБЉАНИ

Понедељак, 25. новембар 2019. у 10:30, семинар за историју (301)

Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду, који 2019. године 65 година постојања и успешног рада, учествује у реализацији пројекта билатералне сарадње између Србије и Словеније под насловом Обликовање Југославије и Југословенство у српским и словеначким наративним изворима. Пројекат финансирају Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Јавна агенција за истраживачку делатност Републике Словеније. У оквиру реализације наведеног пројекта у Новом Саду ће од 24. до 28. новембра 2019. боравити наставници Филозофског факултета Универзитета у Љубљани, који 2019. обележава 100 година од оснивања.

Учесници на пројекту ће у понедељак, 25. новембра 2019. године, у семинару за историју (301), са почетком у 10:30, одржати Округли сто на тему: 65+100: Јубилеји Филозофског факултета у Новом Саду и Филозофског факултета у Љубљани. На почетку скупа биће одржано предавање под насловом: Високо школство у Југославији: институтције, идеје и идеологије. Предавање ће одржати др Драгомир Бонџић, виши научни сарадник Института за савремену историју из Београда, са којим је Филозофски факултет у Новом Саду 10. октобра 2019. године потписао Протокол о научној сарадњи.

Плакат (пдф)

14.11.2019.
Центар за историјска истраживања Одсека за историју Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду у суорганизацији са Епархијом бачком, односно црквеном општином Бачка Паланка, организовао је у Бачкој Паланци 2. и 3. новембра 2019. године међународни научни скуп Епархија бачка у осмовековној историји Српске православне цркве.

На скупу су били присутни представници укупно 18 научних и културних институција. Пленарно предавање одржала је проф. др Ана Кречмер са Универзитета у Бечу. Окупљене су поздравили др Марко Николић, заменик директора Управе за вере при Министарству правде Владе Републике Србије, затим Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, информисање и односе са верским заједницама, те заменик председника општине Бачка Паланка, Александар Борковић, затим архијерејски намесник бачкопаланачки протојереј Бране Миловац и Његово преосвештенство епископ бачки др Иринеј Буловић, који је истакао намеру да се настави даља научна сарадња са Филозофским факултетом у Новом Саду.

Галерија

9.11.2019.
Делегација Одсека за историју, која је боравила на истраживању за потребе пројекта, током неколико дана у Атини (3-8.11.2019), имала је више састанака са колегама са Института за историјска истраживања. Колеге проф. др Горан Васин и доц др Ненад Нинковић присуствовали су предавању и радионици на позив најпознатијег стручњака за Историју Балкана и Православне цркве проф. др Пасхалиса М Китромилидеса.

Галерија

8.11.2019.
Предавање Серђа Кортезинија "One day we must meet": The Challenges of Modern Italian Art and Architecture in America (1933-1941)

У уторак 12. новембра 2019. у 15 часова у Семинару за историју (сала 301) професор Серђо Кортезини са Универзитета у Пизи, као гостујући предавач на Одсеку за историју одржаће предавање на тему:

"One day we must meet": The Challenges of Modern Italian Art and Architecture in America (1933-1941)

Проф. др Серђо Кортезини предаје историју модерне и савремене уметности на Универзитету у Пизи. Објавио је велики број научних радова, међу којима је и монографија о улози уметничког стваралаштва италијанских аутора у америчко-италијанским дипломатским односима током тридесетих година ХХ века (2018).

30.10.2019.
Промоција књиге Стара Србија и Албанија, Иван Стјепанович Јастербов, 29. октобар у 11.00 сати.

Галерија

21.10.2019.
У организацији Одсека за историју одржаће се од 23. до 25. октобра 2019. на Филозофском факултету Mеђународна научна конференција На путу ка провинцији: Промена односа између државе и малог животног простора на подручју средњег Подунавља (1718-1918).

Емеритус проф. др Харалд Хеппнер са Универзитета у Грацу одржаће пленарно предавање на тему The struggle for commonness within the Habsburg Monarchy 23. октобра са почетком у 17:15 у кино сали.

Књига резимеа (пдф)
Галерија

18.10.2019.
Проф. др Светозар Бошков са Одсека за историју Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду добитник је Октобарске награде за 2019. годину за постигнуте резултате у области научне и културне делатности. Октобарска награда у виду златне значке је највеће признање које додељује Општина Бачка Паланка за појединце и колективе. Свечана додела признања биће организована 20. октобра у хотелу "Фонтана" у Бачкој Паланци.

17.10.2019.
На иницијативу Одсека за историју Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду и Институт за савремену историју из Београда потписали су протокол о научној сарадњи у четвртак, 10. октобра 2019. године.
Протоколом се предвиђа заједничко вођење пројеката, коорганизовање научних скупова, заједничке публикације, међусобно организовање предавања по позиву, учешћа  у комисијама за одбрану докторских радова, као и да ће сарадници Института и  наставници Одсека за историју Филозофског факултета по потреби обављати коменторски рад.
Институт за савремену историју представљао је проф. др Предраг Марковић, директор, др Коста Николић, научни саветник и заменик председника Управног одбора, и др Драгомир Бонџић, научни саветник и главни одговорни уредник часописа Историја 20. века. Факултет је представљала проф. др. Ивана Живанчевић Секеруш, декан, док су у име Одсека за историју присуствовали проф. др Иван Јордовић, шеф Одсека, проф. др Слободан Бјелица и проф. др Биљана Шимуновић Бешлин.

Врх стране