ГОСТОВАЊЕ ПРОФЕСОРА ДЕЈАНА МИХАИЛОВИЋА СА УНИВЕРЗИТЕТА TECNOLÓGICO DE MONTERREY, МЕКСИКО

Време18. децембар 2019. 10:00

Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду, 16-18. децембар 2019.

Др Дејан Михаиловић дипломирао је Филозофију на Филозофском факултету УНС, магистрирао Међународне односе на Универзитету у Београду и Латиноамеричке студије на мексичком УНАМ-у, где је стекао и титулу доктора наука из области Политичке филозофије. Његова специјалност су политичке науке, геополитика, одрживост и развој, међународни односи, етика и теорије глобализације. Редовни је професор и истраживач при Одсеку за друштвене студије и међународне односе на Институту Текнолохико де Монтереј, гостујући професор на Државном универзитету у Рио де Жанеиру, Бразил, политички коментатор и аналитичар у бројним мексичким и међународним медијима и члан Националног система истраживача.

1. Понедељак, 16. децембар, 12.00, Свечана сала (114)

"Епистемологије Југа и деколонизована мисао: Латинска Америка и Србија"

Иако географски удаљене, Латинску Америку и Србију повезују колонијална прошлост, асиметрично и насилно “придруживање” глобалним обрасцима моћи и потреба да се коначно заокруже вишевековни процеси националне еманципације и ослобођења кроз својеврсну епистемолошку деконтаминацију ума.

2. Уторак, 17. децембар, 15.00, Кино-сала

"Когнитивни капитализам и геополитика виртуелног простора"

Сведоци смо једне нове ере капитализма чија је основна покретачка снага у процесу акумулације производња и ширење знања. Сајбер ратови и борба за доминацију виртуелног простора намеће се као одлучујући феномен у новонасталој прерасподели моћи у савременом свету.

3. Среда, 18. децембар, 10.30, Свечана сала (114)

"Модерна-Трансмодерна-Постмодерна: историју такође пишу и побеђени"

Криза западног цивилизацијског кода; структурална криза капитализма као светског система и криза Евроатлантске хегемоније.

Добро дошли!

Слике

  • /uploads/attachment/najava/98/Dejan_Mihailovic.jpg
  • /uploads/attachment/najava/98/latinska_amerika.jpg
Врх стране