Трибина Одсека за психологију Психолошке основе односа људи и (других) животиња, 17.12.2019. у 16.30, 114/1

Време16. децембар 2019. 16:30

Позивамо Вас на децембарску трибину Одсека за психологију која ће се одржати у УТОРАК, 17.12.2019. у 16.30 у свечаној сали Филозофског факултета у Новом Саду.

Гост трибине биће Доц. др Марија Бранковић са Факултета за медије и комуникације у Београду.

У наставку можете прочитати резиме трибине.

Психолошке основе односа људи и (других) животиња
Научници су све свеснији повезаности благостања људи са благостањем животиња и планете Земље. Истраживања указују на негативне еколошке последице индустрије животињских производа, која представља једног од највећих произвођача штетних гасова који воде глобалном загревању. Такође, медицинска истраживања проналазе да је претерана конзумација меса здравствени ризик за низ хроничних и врло озбиљних обољења. Људи су и све осетљивији на неетично поступање према животињама. На пример, у Србији је пре десет година донесен Закон о добробити животиња, али и даље смо свакодневно сведоци недостатака у његовој примени. Односи људи и животиња долазе, тако, у фокус на разним форумима, од жучних онлине расправа до агенди политичара и истраживача. Нарочито социјална психологија је заинтересована за односе људе и животиња, које посматра као арену за боље разумевање процеса и феномена интер-групних односа уопште.
Претходна истраживања ове теме на нашим просторима практично не постоје, па сам кроз низ студија покушала да добијем неке основне одговоре. На пример, да ли је тачно да људи који воле животиње заправо не брину о другим људима? Или је могуће да они који имају предрасуде према животињама такође имају предрасуде и према другим људским групама? Да ли је конзумација меса део нашег идентитета? Да ли познавање нечијих нутритивних преференција, нпр. чињенице да неко не једе месо, води томе да особама приписујемо и различите особине личности? На крају, да ли је могуће да је разлика само у називу? Шта ако подсетимо да  избор да се не једе месо може да се назове вегетаријанством али може да се назове и придржавањем поста?
***
Марија Бранковић је доценткиња на Факултету за медије и комуникације у Београду. Докторирала је 2016. године на Филозофском факултету у Београду. Бави се истраживањима из области социјалне и политичке психологије: интер-групним односима и помирењем, базичним мотивима политичког понашања, персуазијом и сликом о себи.
Молимо вас да проследите информацију свима за које сматрате да су заинтересовани за наведену тему.

Радујемо се још једном дружењу!

 

Слике

  • /uploads/attachment/najava/96/Tribina_Marija_Brankovic_m.jpg
Врх стране