Свeтски дaн књигe и aутoрских прaвa - 23. aприл 2020.

Опште

Генерална скупштина Уједињених нација, одржана у Паризу 1995. године, донела је Одлуку да се 23. априла сваке године обележава Светски дан књиге и ауторских права.

У Шпанији је овај дан празник још од 1923. године у част писца Мигела де Сервантеса који је умро на тај дан. Писац и уредник Винсент Kлавел Андрес предложио je Званичној комори књижара и издавача Барселоне да се овај датум прогласи Шпанским даном књиге, а они су прихватили идеју па се свечаност поклапа са великим шпанским празником Дијада де Сaн Ђoрђи (Свети Ђорђе или Ђурђевдан). У Kаталонији су на овај дан још у средњем веку организоване свечаности и турнири, а обичај је био да племићи поклањају дамама руже. Данас је овај празник спојен са Даном књиге, па мушкарци поклањају женама цвеће, а оне њима књиге.

Библиотека Филозофског факултета је претходних година, поводом обележавања Светског дана књиге и ауторских права 23. априла, приређивала различите манифестације, а неретко су нам драги гости били представници реномираних издавачких кућа (Геопоетика, Архипелаг, Clio, Академска књига и др.) Овога пута због пандемије остајемо у виртуелном свету, али смо за све заинтересоване приредили чудесну електронску изложбу под називом Набоков у потрази за лептирима (ауторке: Љиљана Ћук и Анда Алмажан). Изложбу можете погледати у Дигиталној библиотеци.

Истим поводом направили смо избор и представили неколико значајних издавачких кућа – завирите опет у Дигиталну библиотеку Филозофског факултета.

Надамо се да ћете уживати!

Слике

  • /uploads/attachment/vest/254/svetski_dan_knjige_m.jpg
Врх стране