УНС ПРВИ ПУТ РАНГИРАН У ОБЛАСТИ ПСИХОЛОГИЈЕ НА TIMES HIGHER EDUCATION ЛИСТИ

Опште

Универзитет у Новом Саду рангиран је на најновијој листи Times Higher Education (THE) најбољих универзитета у свету по областима (Times Higher Education World University Rankings by Subject), која се односи на 2022. годину. Резултати рангирања за сада су познати за четири области, при чему је Универзитет у Новом Саду први пут рангиран у оквиру психологије и налази се у групи изнад 501. места као једини универзитет из Републике Србије позициониран у тој научној области. Поред психологије, УНС је рангиран и у остале три области за које су објављени резултати, а у којима је задржао прошлогодишње позиције: клиничких предмета и здравства (изнад 601. места), наука о живим системима (изнад 801. места) и физичких наука (између 801. и 1000. места).

Ранг листа по областима заснива се на истим строгим индикаторима који се користе и за глобално рангирање најбољих светских универзитета Times Higher Education World University Rankings 2022, с тим да је методологија за рангирање по областима прилагођена карактеристикама конкретне научне области за коју је листа израђена. Ранг листа у области физичких наука обухвата математику и статистику, физику и астрономију, хемију, геологију, науке о животној средини и поморске науке, а овогодишња листа укључила је 1.227 универзитета. Рангирање у области клиничких предмета и здравства обухватило је 925 универзитета и односи се на медицину, стоматологију и друге области у оквиру здравства, док науке о живим системима обухватају пољопривреду и шумарство, биолошке науке, ветеринарске науке и спортске науке, а листа укључује 972 универзитета. У области психологије, рангирано је 568 водећих универзитета у дисциплинама као што су образовна, спортска, пословна, клиничка психологија и психологија животиња.

Times Higher Education ранг листа представља највеће светско рангирање универзитета, у чијем фокусу су истраживачко интензивни универзитети и њихова постигнућа у образовању, истраживањима, трансферу знања и на међународној сцени. Најновијим истраживањем је обухваћено више од 1.600 универзитета из 99 земаља и територија. За потребе овогодишњег рангирања анализирано је више од 108 милиона цитата из преко 14,4 милиона истраживачких публикација, а прикупљени су подаци о преко 2.100 институција које су учествовале у истраживању.

Универзитет у Новом Саду први пут је позициониран на Times Higher Education (THE) листи најбољих универзитета у свету по областима (Times Higher Education World University Rankings by Subject) за 2021. годину, када је од укупно 11 области рангиран у оквиру осам. Најновији резултати, који се односе на 2022. годину, за сада обухватају четири области, док ће резултати за остале области бити објављени током октобра и новембра текуће године. Глобални ранг Универзитета у Новом Саду на Тајмсовој листи за наредну годину (Times Higher Education World University Rankings 2022) је изнад 1201. места.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/452/UNS_vest_m.png
Врх стране