Посета амбасадора Мексика Филозофском факултету

Опште

 

Поводом 75 година дипломатских односа Мексика и Југославије/Србије, у понедељак, 18. октобра Његова екселенција Карлос Феликс Корона, амбасадор Мексика у Србији, посетио је Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду. Том приликом, деканица Факултета, проф. др Ивана Живанчевић Секеруш, истакла је дугогодишњу успешну сарадњу те високошколске институције и мексичке амбасаде, која је реализована кроз низ књижевних, уметничких и научних програма. Продекан за међународну сарадњу, проф. др Зоран Пауновић, изразио је интересовање Факултета да у сарадњи с Амбасадом организује догађаје и активности из свих домена који би били занимљиви новосадским студентима. Проректорка за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду, проф. др Сабина Халупка Решетар, истакла је значај Универзитета у Војводини, Србији и овом делу Европе, његову отвореност за сарадњу са универзитетима из целог света, као и Споразум о сарадњи са Аутономним универзитетом у Мексику и Еразмус пројекат мобилности са Универзитетом у Веракрусу.

Његова екселенција Карлос Феликс Корона нагласио је да Мексико и Србија развијају дипломатске односе већ 75 година у континуитету, да је четири мексичка председника посетило нашу земљу, те да је Јосип Броз Тито два пута боравио у Мексику, уз бројне почасти. Амбасадор је изразио жељу да се на нивоу две државе формира експертски одбор, уз учешће представника Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, који би даље развијао академску и културну сарадњу, планирао заједничке активости, те спајао и размењивао професоре и студенте. У том погледу, Ибероамерички центар Филозофског факултета би имао нарочито значајну улогу, будући да је његов основни циљ да кроз интердисциплинаран и иновативан приступ окупља студенте и истраживаче свих друштвено-хуманистичких наука, успостави конкретну сарадњу са шпанским и латиноамеричким универзитетима, организује стручне и научне догађаје везане за културолошке, језичке, историјске, друштвене и политичке токове ибероамеричког подручја и бави се сложеним питањима тамошњег идентитета.

Подсетимо, Ибероамерички центар (ЦИБАМ) је основан на Филозофском факултету прошле године и за годину дана је реализовао онлајн преко двадесет програма који су окупили више од 2000 учесника под управом др Бојане Ковачевић Петровић.

Фотографије: Исидора Гордић Фисковић

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/465/foto_1_m.png
  • /uploads/attachment/vest/465/Foto_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/465/foto_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/465/Foto_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/465/foto_4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/465/Foto_5.jpg
Врх стране