Шпански и италијански језик, књижевност и култура на ФФУНС

Опште

 ОСНОВАН НОВИ ОДСЕК НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ УНС


Обавештавамо Вас да је на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду (ФФУНС) јуна 2022. основан Одсек за италијанске и ибероамеричке студије, проистекао из Лектората за италијански и Лектората за шпански језик Одсека за романистику ФФУНС.

Концепција Одсека темељи се на два студијска модула: Италијански језик, књижевност и култура и Шпански језик, књижевност и култура, за којима на Филозофском факултету УНС већ годинама влада велико интересовање и постоји несумњива потреба. Програми су засновани на савременој и мултимедијалној настави, развијању интерактивности и дигитализације, употреби интернет платформи и мотивисању студената за самосталан и групни рад. Обухватају подробно изучавање италијанског односно шпанског језика, италијанске односно шпанске и хиспаноамеричке књижевности и културе, као и стицање преводилачких знања и компетенција.

На основу одлуке Комисије за акредитацију и проверу квалитета (КАПК), Филозофском факултету је јуна 2022. године одобрен модул Мастер академских студија Језик књижевност култура ИТАЛИЈАНСКИ ЈЕЗИК, КЊИЖЕВНОСТ И КУЛТУРА, односно ШПАНСКИ ЈЕЗИК, КЊИЖЕВНОСТ И КУЛТУРА (детаљније: http://ff.uns.ac.rs/sr/studijski-programi/master-studije/studijski-programi/jezik-knjizevnost-i-kultura). Осим тога, у проширен и иновиран програм Мастер академских студија КОНФЕРЕНЦИЈСКО, СТРУЧНО И АУДИОВИЗУЕЛНО ПРЕВОЂЕЊЕ уведен је и шпански језик (http://www.ff.uns.ac.rs/sr-lat/studijski-programi/master-studije/studijski-programi/konferencijsko-strucno-i-audiovizuelno-prevodjenje).

Када је о основним академским студијама реч, упркос томе што су рецензенти нових модула дали ФФУНС највише оцене, Комисија за акредитацију и проверу квалитета још увек није разматрала Извештај рецензентске комисије и донела уверење о акредитацији. У нади да ћемо дозволу добити у најкраћем року, користимо прилику да обавестимо будуће студенте да ће све информације бити објављене на сајту ФФУНС, као и да ће Факултет омогућити заинтересованим студентима који су уписали други студијски програм пребацивање на неки од нових модула (Италијански ЈКК и Шпански ЈКК), до попуњења акредитационих квота.

У Новом Саду, 20. јуна 2022.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/577/italijanske_i_iberoamericke_studije_m.png
Врх стране