Početna > Vesti>

Okrugli sto o profesiji omladinskog radnika

Okrugli sto „Mladi – juče, danas sutra”, namenjen promociji i afirmaciji profesije omladinskog radnika u zajednici, održan je ove nedelje na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Skup je organizovao Odsek za pedagogiju u okviru četvrtog Tempus projekta „Uvod i implementacija akademskog programa Omladinski rad u zajednici putem jačanja interregionalne saradnjeu zemljama zapadnog Balkana“, čiji je nosilac upravo Filozofski fakultet.

Cilj ovog projekta je, kako se moglo čuti na tribini, da se u našem društvu i njegovim institucijama prepozna potreba i podstakne uvođenje profesija omladinskog radnika, koja je standard u najrazvijenijim državama Evrope, dok se na zapadnom Balkanu i šire, pa i u Srbiji, još uvek ne nalazi u nomenklaturi zanimanja. U tom smislu je tokom okruglog stola na ovu temu dominirao stav da je potrebno stvoriti uslove da se u što skorijem periodu kreiraju i akredituju specijalističke, master i doktorske studije namenjene ovoj oblasti u okviru pedagoške struke. O toj problematici govorili su prorektor za nauku i međunarodnu saradanju Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Pavle Sekeruš i prodekanica za nauku i međunarodnu saradnju Filozofskog fakulteta prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, kao i koordinatorke projekta i okruglog stola dr Olivera Gajić i dr Spomenka Budić. Detalje projekta prezentovala je dr Milica Andevski, dok je profesiju omladinskog radnika u zajednici predstavila Danijela Radić iz Centra za omladinski rad u Novom Sadu.

Na skupu je takođe predstavljen i veb portal www.communityyouthwork.com , namenjen promociji i prezentaciji ove ideje i projekta. Portal je za sada u radnoj verziji, ali je interaktivan i kao takav namenjen prvenstveno mlađim korisnicima kojima nudi sve potrebne informacije i dokumentaciju vezanu za profesiju omladinskog radnika u društvu. Istovremeno je promovisan i prvi trobroj elektronskog magazina „Youth Today“, između ostalog namenjenog i afirmaciji promociji ove ideje. O sadržaju i objavljenim nagrađenim studentskim radovima, koji se bave temama mladih u današnjem društvu i potrebom za njihovim aktivnijim angažovanjem za dobrobit čitave zajednice, govorili su urednici magazina Biljana Lungulov i Igor Lekić. Elektronski magazin „Youth Today“ je takođe čitaocima dostupan na portalu projekta.

 

 


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu