Početna > Vesti>

OD PONEDELJKA NA FILOZOFSKOM FAKULTETU U NOVOM SADU
Regionalna letnja škola za studente žurnalistike

            Međunarodna letnja škola za studente novinarstva "Mostovi medijskog obrazovanja" biće drugi put održana od 12. do 20. septembra na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Školu organizuje Odsek za medijske studije ovog fakulteta, a namenjena je studentima viših godina osnovnih medijskih studija na univerzitetima u regionu, u Segedinu, Temišvaru, Ljubljani, Podgorici, Sarajevu, Zagrebu, Skoplju i Novom Sadu.
Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu je, nakon uspešne saradnje sa srodnim odsecima u regionu, posebno u Mađarskoj i Rumuniji, prošle godine pokrenuo ideju o redovnom godišnjem okupljanju studenata i nastavnika žurnalistike. Osnovni cilj tih susreta je da se uspostavi i podstakne mobilnost studenata u regionu kao jedan od prioriteta studiranja po Bolonjskoj konvenciji, kao i produbljivanje dijaloga, razmena iskustava i ekspertiza između studenata i nastavnika, unapređenje interkulturalne saradnje i proširenje neformalne mreže univerzitetskih nastavnika koji obrazuju buduće novinare. Letnja škola "Mostovi medijskog obrazovanja" je prvi put održana prosle godine, takođe u septembru, i to sa odličnim rezultatima i iskustvima svih učesnika.        
Osnovna tema ovogodišnjeg programa škole pod nazivom "Mediji i krizne situacije" biće sprovedena kao medijsko istraživanje u oblasti analize medijskog diskursa, koja predstavlja značajan element istraživačkih veština i osnove kvalitetnog novinarskog rada. U ovom okviru, predavanja će biti usmerena na dve teme: 1) mediji i ekološke katastrofe i 2) mediji i društvene krizne situacije. Program će činiti plenarna predavanja o teoriji i analizi medijskog diskursa, kao i stručna predavanja o neposrednim oblastima istraživanja, dok će u popodnevnim sesijama studenti u grupama analizirati diskurs štampanih medija na osnovu unapred pripremljenih uzoraka. Predavači će biti univerzitetski profesori i saradnici sa univerziteta u Zagreb i Novom Sadu, dok će za uže tematske oblasti vezane za aktivnosti medija u kriznim situacijama biti zaduženi gostujući predavači: dr Dušan Sakulski sa Univerziteta Ujedinjenih nacija u Bonu u Nemačkoj, dr Jadran Perinić sa Univerziteta u Dubrovniku, dr Siniša Atlagić sa Univerziteta u Beogradu, međunarodni ekspert za krizne situacije dr Proda Šećerov i zamenik republičkog ministra za vanredne situacije Predrag Marić. Škola će okupiti ukupno 32 studenata, po četiri sa svakog od uključenih fakulteta.
Letnja škola "Mostovi medijskog obrazovanja" biće svečano otvorena u ponedeljak 13. septembra u 12 časova u Kino sali Filozofskog fakulteta. Pretposlednjeg radnog dana škole, u nedelju 19. septembra biće održana i jednodnevna naučna konferencija na kojoj će svoje istraživačke radove prezentovati polaznici letnje škole, kao i studenti, magistarskih, master i doktorskih studija u svim partnerskim institucijama. Škola na ovaj način postaje redovan oblik saradnje u ovom delu Evrope, a njenu organizaciju su ove godine podržali Centralnoevropska inicijativa, Sekretarijati za nauku i tehnološki razvoj, i omladinu i sport Vojvodine, Ministrastvo za nauku i tehnoliški razvoj Republike Srbije i ambasada SAD u Beogradu

            Program rada škole sa satnicom nalazi se na adresi:

http://novine.kszimpressum.com/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu