Дан словенске писмености - 24. мај

Филозофски факултет традиционално обележава Дан Ћирила и Методија - Дан словенске писмености, 24. мај.

Овај празник је установљен давне 1863. године у Русији, поводом обележевања хиљаду година моравске мисије, а 24. мај је дан када су Ћирило и Методије 863. године после свечаности у част обнове Цариграда кренули на пут у Моравску. Убрзо након Русије су и остале словенске земље прихватиле овај празник. Од 2019. године, уз измене и допуне Закона о државним празницима, Дан словенске писмености се сматра и државним празником у Републици Србији.

Ове године смо за своје студенте, колеге и пријатеље спремили предавања у електронском облику, како бисмо и у складу са мерама заштите од вируса COVID-19 ипак обележили овај празник од значаја за наш факултет и земљу.

- Са Одсека за српски језик и лингвистику у понуди је презентација проф. др Марине Курешевић - КА ПОЧЕЦИМА СЛОВЕНСКЕ И СРПСКЕ  ПИСМЕНОСТИ.

- Са Одсека за русинистику у понуди су:
предавања
Локатив у русинском језику
Називи годишњих доба у русинском језику
презентација ПОЧЕЦИ ПИСМЕНОСТИ РУСИНА У БАЧКОЈ И СРЕМУ У ХVIII И ХIХ ВЕКУ, проф. др Јанка Рамача.

- Са Одсека за славистику су др Мелина Панаотовић и др Лазар Милентијевић приредили презентацију: Руски писци – реформатори руског књижевног језика.

- Са Одсека за словакистику је др Зузана Тирова приредила презентацију Књижевних језика Словака.

Такође, подсећамо на електронску изложбу наше библиотеке, Буђановачко јеванђеље: рукопис из 1548. године, чије су ауторке проф. др Светлана Томин и мр Наташа Белић, управница Библиотеке, а коју можете погледати ОВДЕ.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/267/slove.jpg
Врх стране