VI МЕЂУНАРОДНА ЛЕТЊА ШКОЛА ЛАТИНОАМЕРИЧКИХ СТУДИЈА, 13-17. јули 2022.

 

Шесто издање Међународне летње школе латиноамеричких студија, у организацији Друштва хиспаниста Србије и суорганизацији Ибероамеричког центра Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и Института за европске студије у Београду, као и подршку Установе културе „Пароброд“ из Београда, Аргентинске амбасаде у Београду, Института ИДЕАЗ из Беча, Фондације „Анджеј Дембич“ из Варшаве, Центар за латиноамеричке студије Факултета политичких наука из Београда и Центар за друштвене студије НУКЛЕАС из Бразила, биће одржано од 13. до 17. јула 2022. у Београду и Новом Саду.

Први дан Летње школе биће посвећен стогодишњници рођења великог бразилског интелектуалца Дарсија Рибеире. Разговор о њему водиће председница Друштва хиспаниста Србије Јелена Спасојевић и професор Технолошког института у Монтереју (Мексико) Дејан Михаиловић, а виртуелно ће се укључити и професорка Државног универзитета у Рио де Жанеиру Лија Фарија. Након тога, уследиће предавање проф. Дејана Михаиловића на тему „Побуна или потчињеност? Латинска Америка у опасности вечите садашњости”.

Другог дана Летње школе биће одржан дијалог између Аргентинца Гида Херцовича, истраживача при CONICET-у у Буенос Ајресу и Аутономном националном универзитету у Мексику и Игора Штикса, професора Факултета за медије и комуникацију у Београду и вишег научног сарадника Факултета уметности Универзитета у Љубљани, на тему „Културе хипохондрије: Глобални живот у време опалих политичких очекивања“.

Трећи дан Међународне летње школе латиноамеричких студија, 15. јули, посвећен је теми „Књижевност и политика: Алиби у савременој хиспаноамеричкој прози – Куба, Венецуела, Чиле”, коју ће представити књижевник и преводилац Бранко Анђић. Истог дана, вајар и професор Универзитета у Веракрусу Урош Ушћебрка говориће о личној визији сусрета односно судара култура у Мексику.

Четврти дан резервисан је за Нови Сад, где ће на Филозофском факултету професор Универзитета у Печују Доминго Лилон из Доминиканске Републике говорити о Латинској Америци кроз призму књижевности, док ће Бојана Ковачевић Петровић, управница Ибероамеричког центра ФФУНС, представити Културни идентитет Мексика из личне перспективе.

Последњи дан Летње школе биће одржан у Институту за европске студије, а предавачи ће бити социолошкиња са Универзитета у Буенос Ајресу Андреа Матаљана, која ће говорити на тему „Нелсон Рокефелер и уметничка дипломатија Латинске Америке“ и историчар и друштвени активиста Андреј Грубачић, чије предавање носи назив „Друштва против државе: Политике аутономије у Ћијапасу и Рожави“.

            У VI Међународној летњој школи латинoaмеричких студија учествоваће 49 полазника из Србије, Мексика, Аргентине, Костарике, Бразила, Италије, Ирске, Бугарске, Румуније, Босне и Херцеговине, као и волонтери са Филолошког факултета у Београду, крагујевачког ФИЛУМ-а и Филозофског факултета у Новом Саду. Радни језици су шпански и енглески.

Више информација на: https://letnjaskola.drustvohispanista.rs/
https://www.facebook.com/drustvo.hispanista

Врх стране