Дани Аргентине на ФФ: 8 - 10. новембар 2022.

Време08. новембар 2022. 14:00

ДАНИ АРГЕНТИНЕ НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ
8-10. новембар 2022.

Организатори:
Одсек за италијанске и ибероамеричке студије, Амбасада Аргентине у Србији, Ибероамерички центар ФФУНС

 

Уторак, 8. новембар 2022. 14.00   
Хол Филозофског факултета

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ
АРГЕНТИНА ОЧИМА СРПКИЊЕ
Љиљана Поповић-Анђић
(1962-2019)

Танго,  бифтек, фудбал, Патагонија, водопади Игуасу, Буенос Ајрес,  Борхес, Марадона, Меси, Фанђо, Кортасар, Папа Фрања, Ђенобили…речи које свет препознаје као поносне  синониме Аргентине, само су најпознатији симболи једне несагледиве земљ према којој је Свевишњи био посебно благонаклон.

Од висова надомак неба и нестварних боја Салте, Тукумана, Хухуја на крајњем северу, преко ужарене Месопотамије прошаране лењим рекама и влажне пампе, најплодније земље на планети, па до ледених пространстава Огњене земље, треба летети авионом добрих осам сати да би се стигло с краја на крај Аргентине - земље у којој “нема шта нема”. Није чудо што је ова дивна, непрегледна земља својим становницима утиснула посебну идиосинкразију грађана света, где синтагма “лонац за таљење” није тек пука фраза.

Аргентина јесте свет у малом, али никако мали свет. Та мешавина раса и нација што понекад личи на галиматијас, допринела је вечитом преиспитивању питања шта чини суштину аргентинства; али је такође учинила веродостојном и уверљивом изреку да Аргентина није земља, него стање духа.

Током четврт века, таквим очима је посматрала Аргентину песникиња, професорка, књижевни преводилац и уметнички фотограф Љиљана Поповић-Анђић. Живела је, радила и уживала у Буенос Ајресу од 1990. до 2018. године када се вратила у родни Београд. Осим књига, плоча, слика и трајних пријатељстава, понела је са собом неколико хиљада фотографија које, више од разгледница туристичке Аргентине, настоје да саставе визуелни мозаик аргентинске душе. Прегршт изложених фотографија само су почетак тог путовања.

Бранко Анђић

Изложба „Аргентина очима Српкиње” је резултат  блиске сарадње и пријатељства амбасаде Аргентине, господина Бранка Анђића и Ибероамеричког центра Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Изложба пружа јединствену прилику да се дивимо изузетној страсти и фотографском умећу Љиљане Поповић Анђић, која је била инспирисана животом и књижевношћу у Аргентини, испољавајући онтолошку потребу да се уметнички изрази кроз фотографију и подели своје искуство, како из Буенос Ајреса, тако и из других делова Аргентине.

Изложбу ће отворити Његова Екселенција Освалдо Марсико, амбасадор Републике Аргентине у Србији.


Уторак, 8. новембар 2022. 14.30   
Хол Филозофског факултета

АКУСТИЧНИ КОНЦЕРТ
НОВОСАДСКИ ТАНГО КВИНТЕТ

Владимир Ћуковић (виолина)
Владимир Јаковљевић (гитара)
Федор Рушкуц (контрабас)
Давид Клем (клавир)
Драгана Кузмановић (хармоника)

Новосадски танго квинтет окупио је музичаре који су раније сарађивали на различитим музичким пројектима, са жељом да направе танго ансамбл по узору на чувени Пјацолин састав. Повод за оснивање ансамбла био је управо јубилеј - 100 година од рођења планетарно популарног аргентинског композитора Астора Пјацоле, који се 2021. године обележио у целом свету.

Поменути ансамбл чине музичари који иза себе имају изузетног (националног и интернационалног ) искуства првенствено у џез музици али и у осталим музичким правцима (класична, поп,рок, етно) и по сензибилитету подсећају на музичаре који су чинили поставку чувеног Пјацолиног квинтета.

Програм Новосадског танго квинтета обухвата нека од најлепших дела Астора Пјацоле оригинално писана за његов квинтет а која нису толико присутна на домаћој музичкој сцени:

1. Concierto para Quinteto
2. Escualo
3. Milonga del Angel
4. Estaciones Porteñas – Primavera Porteña
5. Retrato de Milton
6. Estaciones Porteñas - Verano Porteño
7. Soledad
8. Contrabajissimo
9. Mumuki

Среда, 9. новембар 2022. 14.00   
Кино-сала Филозофског факултета

Пројекција филма
EL HIJO DE LA NOVIA
(Son of the Bride, 2001)

Редитељ: Хуан Хocе Кампанелa (Juan José Campanella)

Филм је номинован за Оскара у категорији за најбољи међународни филм. Добитник је 37 награда.
Трајање: 123'
Улоге: Ricardo Darín, Héctor Alterio, Norma Aleandro, Eduardo Blanco, Natalia Verbeke
Незадовољни 40-годишњак, одвојен од породице и без довољно времена за сопствену ћерку и девојку, мора да поново размисли о свом животу када његов отац одлучи да ожени његову мајку која болује од Алцхајмерове болести.
 

Четвртак, 10. новембар 2022. 12.00   
Кино-сала Филозофског факултета

Пројекција филма
EL AMOR MENOS PENSADO (An Unexpected Love)
(2018)
Редитељ: Хуан Вера

Сценарио: Хуан Вера, Данијел Купаро
Трајање: 136'
Улоге: Рикардо Дарин, Мерседес Моран, Клаудија Фонтан, Андреа Пјетра, Луис Рубио, Жан Пијер Ноер, Клаудија Лапако, Ћико Новаро, Андрес Хил, Норман Бриски, Хуан Минухин, Габријел Корадо, Андреа Полити
Маркос и Ана су више од 25 година у браку, али обоје улазе у егзистенцијалну кризу која ће их довести до развода. Почетак самачког живота се чини узбудљивим и фасцинантним, али убрзо постаје монотон за њу, а кошмаран за њега.


Четвртак, 10. новембар 2022. 14.30   
Свечана сала (114) Филозофског факултета

Пројекција филма

NUEVE REINAS (Nine Queens, 2000)
Редитељ: Фабијан Бјелински (Fabián Bielinsky)

Филм је номинован за 28 награда, од којих је освојио 21.
Трајање: 114'
Улоге: Ricardo Darin, Gaston Pauls, Graciela Tenenbaum
Двојица ситних превараната упознају се у покушају пљачке исте продавнице. Искуснији Маркус ангажује Жуана и у низу ситних превара узајамно тестирају одважност и способност.
Стицајем наводно случајних околности долазе до "посла" живота и улазе у компликовану акцију крађе и испоруке ретких и скупоцених марака, међу колекционарима познатим као "девет краљица".


Четвртак, 10. новембар 2022. 19.00   
Онлајн догађај (Зум)

АРГЕНТИНСКА КЊИЖЕВНОСТ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

Учесници: преводиоци аргентинских романа, есеја и поезије на српски језик
Модератор: др Бојана Ковачевић Петровић

 

Слике

  • /uploads/attachment/najava/226/dani_Argentine_plakat.png
Врх стране