Женско пролеће на Филозофском факултету - предавање др Катарине Лончаревић

Време20. мај 2024. 16:30

Ову сезону циклуса "Женско пролеће на Филозофском факултету" закључујемо предавањем др Катарине Лончаревић, ванредне професорке Факултета политичких наука Универзитета у Београду. Срдачно вас позивамо да са својим колегиницама и колегама посетите и ово предавање и тако заокружимо успешних месец дана женске теорије на Филозофском факултету у Новом Саду. Предавања у овом циклусу су реализована уз подршку пројекта UNIGEM и мреже "Philosophy and Interdisciplinarity" програма CEEPUS.

Понедељак, 20. мај, 16:30, сала 114
Проф. др Катарина Лончаревич

Ксенија Атанасијевић – филозофкиња и феминисткиња
Циљ овог предавања је да истакне везу између филозофије и феминизма у раду Ксеније Атанасијевић. Филозофкиње које су и феминисткиње обично деле свој рад на филозофски (који се сматра озбиљним од стране филозофске заједнице) и феминистички (у којем се баве феминистичком филозофијом која је обично на маргинама филозофије главног тока). И иако је и Ксенија Атанасијевић делила свој рад на филозофски и феминистички, у овом предавању ће се указати на важна преклапања ова два интереса (филозофског и феминистичког) који представљају важан преседан у филозофији током 1920-их година не само у Србији и Југославији већ и у свету. Додатно, у предавању ће се анализирати како је сама Ксенија Атанасијевић била представљена од стране феминистичке (контра)јавности као не само истакнута филозофкиња, прва жена која је докторирала на Универзитету у Београду, и потом прва доценткиња у историји свих одељења за филозофију у тадашњој Југославији, већ и као узор за друге жене, и као филозофкиња и као феминисткиња, у оквирима такозваног радикалног грађанског феминизма између два светска рата.

Катарина Лончаревић је ванредна професорка на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Највише пише у областима феминистичке филозофије и епистемологије, историје феминизма и феминистичких покрета, политичке теорије. Главна је уредница часописа за феминистичку теорију и студије културе Genero. Објавила је велики број научних радова из области феминистичке филозофије и феминистичке теорије: ко-ауторка је три монографије, самостално је објавила једну научну монографију (Pobuna potčinjenih znanja: uvod u feminističke epistemologije, 2022), и ко-уредница је четири зборника научних радова, од којих је последњи Homonationalism, Femonationalism and Ablenationalism (Routledge, 2022).

Добродошли!

Слике

  • /uploads/attachment/najava/365/Katarina_Loncarevic_m.png
Врх стране