Žensko proleće na Filozofskom fakultetu - predavanje dr Katarine Lončarević

Vreme 20. maj 2024. 16:30

Ovu sezonu ciklusa "Žensko proleće na Filozofskom fakultetu" zaključujemo predavanjem dr Katarine Lončarević, vanredne profesorke Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Srdačno vas pozivamo da sa svojim koleginicama i kolegama posetite i ovo predavanje i tako zaokružimo uspešnih mesec dana ženske teorije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Predavanja u ovom ciklusu su realizovana uz podršku projekta UNIGEM i mreže "Philosophy and Interdisciplinarity" programa CEEPUS.

Ponedeljak, 20. maj, 16:30, sala 114
Prof. dr Katarina Lončarevič

Ksenija Atanasijević – filozofkinja i feministkinja
Cilj ovog predavanja je da istakne vezu između filozofije i feminizma u radu Ksenije Atanasijević. Filozofkinje koje su i feministkinje obično dele svoj rad na filozofski (koji se smatra ozbiljnim od strane filozofske zajednice) i feministički (u kojem se bave feminističkom filozofijom koja je obično na marginama filozofije glavnog toka). I iako je i Ksenija Atanasijević delila svoj rad na filozofski i feministički, u ovom predavanju će se ukazati na važna preklapanja ova dva interesa (filozofskog i feminističkog) koji predstavljaju važan presedan u filozofiji tokom 1920-ih godina ne samo u Srbiji i Jugoslaviji već i u svetu. Dodatno, u predavanju će se analizirati kako je sama Ksenija Atanasijević bila predstavljena od strane feminističke (kontra)javnosti kao ne samo istaknuta filozofkinja, prva žena koja je doktorirala na Univerzitetu u Beogradu, i potom prva docentkinja u istoriji svih odeljenja za filozofiju u tadašnjoj Jugoslaviji, već i kao uzor za druge žene, i kao filozofkinja i kao feministkinja, u okvirima takozvanog radikalnog građanskog feminizma između dva svetska rata.

Katarina Lončarević je vanredna profesorka na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Najviše piše u oblastima feminističke filozofije i epistemologije, istorije feminizma i feminističkih pokreta, političke teorije. Glavna je urednica časopisa za feminističku teoriju i studije kulture Genero. Objavila je veliki broj naučnih radova iz oblasti feminističke filozofije i feminističke teorije: ko-autorka je tri monografije, samostalno je objavila jednu naučnu monografiju (Pobuna potčinjenih znanja: uvod u feminističke epistemologije, 2022), i ko-urednica je četiri zbornika naučnih radova, od kojih je poslednji Homonationalism, Femonationalism and Ablenationalism (Routledge, 2022).

Dobrodošli!

Slike

  • /uploads/attachment/najava/365/Katarina_Loncarevic_m.png
Vrh strane