Филозофски факултет прославио 68. рођендан

Опште

Дана 1. децембра 2022, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду свечано је обележиo 68 година постојања и успешног рада. У поздравним обраћањима, председница Савета Факултета, проф. др Јасминa Грковић Мејџор, проректорка за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду, проф. др Сабинa Халупкa Решетар и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић, посебну пажњу посветили су не само важности хуманистичких и друштвених наука данас, већ и томе колико је важно бити човек и човекољубив. Деканица, проф. др Иванa Живанчевић Секеруш  представила је новине и најважнија достигнућа Факултета у постпандемијском периоду.

Деканица факултета потом је уручила захвалницу Његовој Екселенцији Раулу Бартоломеу Молини (H. E. Raúl Bartolomé Molina), амбасадору Шпаније у Србији коме се Факулет јавно захвалио на дугогодишњој и континуираној подршци раду Лектората за шпански језик, а потом и оснивању Центра за ибероамеричке студије, као и свесрдној подршци при оснивању Одсека за италијанске и ибероамеричке студије и његових активности.

Затим је деканица уручила захвалницу некадашњој студенткињи Јелени Мирић, која је као студент продекан у два мандата дала свој конструктиван допринос раду факултетских органа и која је налазила воље и времена да помогне у бројним ваннаставним активностима и културним догађањима које је Факултет организовао. Факултет јој се захвалио и на друштвеном активизму кроз „Женску иницијативу“ у борби против менструалног сиромаштва у Србији и што је са својим сарадницима обезбедила хигијенске улошке за још једну школску годину за све студенткиње Филозофског факултета. И на крају, захвалност дугујемо колегиници Јелени Мирић што је на најбољи могући начин, кроз бригу о другима промовисала своју матичну кућу и била тако пријемчива за вредности које се трудимо да негујемо.

Више од деценије Факултет негује лепу традицију да награди своје најбоље младе истраживаче или студенте докторских студија. Награде су уручили прошлогодишњи добитници Велимир Младеновић и Александар Остојић. Ове године, најбољи млади истраживач из области хуманистичких наука је мср Сања Перић, а најбољи млади истраживачи из области друштвених наука су др Јована Шкорић и др Александар Томашевић.

Награде најбољим студентима основних студија који су завршили студије у року са највишим просеком и потом уписали мастер студије уручили су продекани Филозофског факултета, проф. др Оливера Кнежевић Флорић, проф. др Јасмина Коџопељић и проф. др Зоран Пауновић.

Најбољи студенти Филозофског факултета за школску 2021/2022. годину су: Марија Марковић, Наташа Прогомеља, Светлана Кнежевић, Вираг Кинга Мориц, Милица Шијаковић, Хелена Ћетојевић, Јана Јованов, Славица Остојић, Сузана Милошевић, Невена Гроздановски, Андреа Стоиљковић, Теодора Стрибер, Дијана Дацин, Марија Ћирић и Нина Баста.

Традиционално се на Дан Филозофског факултета одржава Дванаести међународни интердисциплинарни симпозијум Сусрет култура на коме се ове године окупило преко 60 учесника из Србије, Хрватске, Румуније, Словачке, Мађарске, Русије, Грчке, Северне Македоније и Колумбије, који су у својим излагањима у оквиру осам тематских сесија изнели резултате својих истраживања из области друштвених и хуманистичких наука.

Пратећи програм прославе ове године чине две изложбе у организацији Библиотеке Факултета. У изложбеном холу на првом спрату постављена је интерактивна изложба У потрази за изгубљеним укусом: дубоки слојеви душевног тла поводом стогодишњице смрти Марсела Пруста, док се електронском изложбом Стваралаштво Васка Попе обележава стогодишњица рођења овог знаменитог српског песника.

Програм обележавања Дана Факултета почеo je 30. новембра концертом Квартета Пнеума који je изведбом композиција младих српских композитора одаo почаст чувеном књижевнику Милораду Павићу, професору и декану Факултета, а поводом обележавања дана његове смрти (30. новембар). Концерт је поклон Факултету и студентима удружења грађана „Дунавска соната“.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/672/IMG_2734.png
  • /uploads/attachment/vest/672/01_Plenarne_izlagacice_i_prodekan_Paunovic.png
  • /uploads/attachment/vest/672/03_Predsednica_Saveta_Jasmina_Grkovic_Mejdzor.png
  • /uploads/attachment/vest/672/02_Svecanost.png
  • /uploads/attachment/vest/672/05_publika.png
  • /uploads/attachment/vest/672/04_gosti.png
  • /uploads/attachment/vest/672/07_Prorektorka_Halupka_Resetar.png
  • /uploads/attachment/vest/672/06_Sekretar_Milosevic.png
  • /uploads/attachment/vest/672/08_Dekanica_Zivancevic_Sekerus.png
  • /uploads/attachment/vest/672/09_Dekanica_i_spanski_ambasador.png
  • /uploads/attachment/vest/672/10_Dekanica_i_Jelena_Miric.png
  • /uploads/attachment/vest/672/11_Najbolji_mladi_istrazivac_-_humanisticke_nauke_Sanja_Peric.png
  • /uploads/attachment/vest/672/10a_Duvacki_trio.png
  • /uploads/attachment/vest/672/12_Najbolji_mladi_istrazivaci_-_drustvene_nauke_Jovana_Skoric_i_Aleksandar_Tomasevic.png
  • /uploads/attachment/vest/672/13_Najbolji_studenti_FF.png
  • /uploads/attachment/vest/672/14_Pavicev_koncert_-_Dunavska_sonata.png
Врх стране