Filozofski fakultet proslavio 68. rođendan

Opšte

Dana 1. decembra 2022, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu svečano je obeležio 68 godina postojanja i uspešnog rada. U pozdravnim obraćanjima, predsednica Saveta Fakulteta, prof. dr Jasmina Grković Mejdžor, prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Sabina Halupka Rešetar i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević, posebnu pažnju posvetili su ne samo važnosti humanističkih i društvenih nauka danas, već i tome koliko je važno biti čovek i čovekoljubiv. Dekanica, prof. dr Ivana Živančević Sekeruš  predstavila je novine i najvažnija dostignuća Fakulteta u postpandemijskom periodu.

Dekanica fakulteta potom je uručila zahvalnicu Njegovoj Ekselenciji Raulu Bartolomeu Molini (H. E. Raúl Bartolomé Molina), ambasadoru Španije u Srbiji kome se Fakulet javno zahvalio na dugogodišnjoj i kontinuiranoj podršci radu Lektorata za španski jezik, a potom i osnivanju Centra za iberoameričke studije, kao i svesrdnoj podršci pri osnivanju Odseka za italijanske i iberoameričke studije i njegovih aktivnosti.

Zatim je dekanica uručila zahvalnicu nekadašnjoj studentkinji Jeleni Mirić, koja je kao student prodekan u dva mandata dala svoj konstruktivan doprinos radu fakultetskih organa i koja je nalazila volje i vremena da pomogne u brojnim vannastavnim aktivnostima i kulturnim događanjima koje je Fakultet organizovao. Fakultet joj se zahvalio i na društvenom aktivizmu kroz „Žensku inicijativu“ u borbi protiv menstrualnog siromaštva u Srbiji i što je sa svojim saradnicima obezbedila higijenske uloške za još jednu školsku godinu za sve studentkinje Filozofskog fakulteta. I na kraju, zahvalnost dugujemo koleginici Jeleni Mirić što je na najbolji mogući način, kroz brigu o drugima promovisala svoju matičnu kuću i bila tako prijemčiva za vrednosti koje se trudimo da negujemo.

Više od decenije Fakultet neguje lepu tradiciju da nagradi svoje najbolje mlade istraživače ili studente doktorskih studija. Nagrade su uručili prošlogodišnji dobitnici Velimir Mladenović i Aleksandar Ostojić. Ove godine, najbolji mladi istraživač iz oblasti humanističkih nauka je msr Sanja Perić, a najbolji mladi istraživači iz oblasti društvenih nauka su dr Jovana Škorić i dr Aleksandar Tomašević.

Nagrade najboljim studentima osnovnih studija koji su završili studije u roku sa najvišim prosekom i potom upisali master studije uručili su prodekani Filozofskog fakulteta, prof. dr Olivera Knežević Florić, prof. dr Jasmina Kodžopeljić i prof. dr Zoran Paunović.

Najbolji studenti Filozofskog fakulteta za školsku 2021/2022. godinu su: Marija Marković, Nataša Progomelja, Svetlana Knežević, Virag Kinga Moric, Milica Šijaković, Helena Ćetojević, Jana Jovanov, Slavica Ostojić, Suzana Milošević, Nevena Grozdanovski, Andrea Stoiljković, Teodora Striber, Dijana Dacin, Marija Ćirić i Nina Basta.

Tradicionalno se na Dan Filozofskog fakulteta održava Dvanaesti međunarodni interdisciplinarni simpozijum Susret kultura na kome se ove godine okupilo preko 60 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Rumunije, Slovačke, Mađarske, Rusije, Grčke, Severne Makedonije i Kolumbije, koji su u svojim izlaganjima u okviru osam tematskih sesija izneli rezultate svojih istraživanja iz oblasti društvenih i humanističkih nauka.

Prateći program proslave ove godine čine dve izložbe u organizaciji Biblioteke Fakulteta. U izložbenom holu na prvom spratu postavljena je interaktivna izložba U potrazi za izgubljenim ukusom: duboki slojevi duševnog tla povodom stogodišnjice smrti Marsela Prusta, dok se elektronskom izložbom Stvaralaštvo Vaska Pope obeležava stogodišnjica rođenja ovog znamenitog srpskog pesnika.

Program obeležavanja Dana Fakulteta počeo je 30. novembra koncertom Kvarteta Pneuma koji je izvedbom kompozicija mladih srpskih kompozitora odao počast čuvenom književniku Miloradu Paviću, profesoru i dekanu Fakulteta, a povodom obeležavanja dana njegove smrti (30. novembar). Koncert je poklon Fakultetu i studentima udruženja građana „Dunavska sonata“.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/672/IMG_2734.png
  • /uploads/attachment/vest/672/01_Plenarne_izlagacice_i_prodekan_Paunovic.png
  • /uploads/attachment/vest/672/03_Predsednica_Saveta_Jasmina_Grkovic_Mejdzor.png
  • /uploads/attachment/vest/672/02_Svecanost.png
  • /uploads/attachment/vest/672/05_publika.png
  • /uploads/attachment/vest/672/04_gosti.png
  • /uploads/attachment/vest/672/07_Prorektorka_Halupka_Resetar.png
  • /uploads/attachment/vest/672/06_Sekretar_Milosevic.png
  • /uploads/attachment/vest/672/08_Dekanica_Zivancevic_Sekerus.png
  • /uploads/attachment/vest/672/09_Dekanica_i_spanski_ambasador.png
  • /uploads/attachment/vest/672/10_Dekanica_i_Jelena_Miric.png
  • /uploads/attachment/vest/672/11_Najbolji_mladi_istrazivac_-_humanisticke_nauke_Sanja_Peric.png
  • /uploads/attachment/vest/672/10a_Duvacki_trio.png
  • /uploads/attachment/vest/672/12_Najbolji_mladi_istrazivaci_-_drustvene_nauke_Jovana_Skoric_i_Aleksandar_Tomasevic.png
  • /uploads/attachment/vest/672/13_Najbolji_studenti_FF.png
  • /uploads/attachment/vest/672/14_Pavicev_koncert_-_Dunavska_sonata.png
Vrh strane