Проф. емерита Љиљана Пешикан Љуштановић добитница награде "Арт-Анима" за популаризацију фантастичне књижевности

Опште

На свечаности одржаној 8. јуна 2024. године у Дорћол Платзу у Београду, Љиљани Пешикан Љуштановић, професорки емерити са Одсека за српску књижевност Филозофског факултета у Новом Саду, уручена је награда “Арт-Анима” за изузетан допринос проучавању и популаризацији српске фантастике.

У нашој академској јавности проф. ем. Пешикан Љуштановић позната је по својим радовима посвећеним усменој књижевности, као и дугогодишњим бављењем савременом српском драмом. Међутим, за љубитеље и познаваоце фантастике важно је што се она већ деценијама истрајно и проницљиво бави проучавањем фантастичне књижевности.

“Иако је њено примарно поље рада фолклористика, из њених бројних и тематски разноврсних радова постепено се формирао завидан корпус текстова посвећених фантастици. Поетичка истраживања фантастике у богатом опусу Љиљане Пешикан Љуштановић одликују се пре свега свестраношћу, способношћу да се исто дело или читав опус сагледавају из различитих углова. Анализе жанровске припадности фантастичних наратива и поетике стваралаца фантастике користе постојеће теоријске оквире, почев од Рожеа Кајоа и Цветана Тодорова, па до Марије Николајеве, али не круто, већ полемишући с њима и уносећи преко потребну флексибилност у њиховој примени на ауторе српске књижевности. Тежиште анализе је у сваком случају на ишчитавању имплицитне поетике садржане у самим делима, а, што је природно с обзиром на примарно поље рада, плодотворно је интердисциплинарно повезивање фолклористичког и фантастичног.” – наводи се у образложењу жирија.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/937/LJPLJ_1_m.png
  • /uploads/attachment/vest/937/LJPLJ_2.png
Врх стране