Prof. emerita Ljiljana Pešikan Ljuštanović dobitnica nagrade "Art-Anima" za popularizaciju fantastične književnosti

Opšte

Na svečanosti održanoj 8. juna 2024. godine u Dorćol Platzu u Beogradu, Ljiljani Pešikan Ljuštanović, profesorki emeriti sa Odseka za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, uručena je nagrada “Art-Anima” za izuzetan doprinos proučavanju i popularizaciji srpske fantastike.

U našoj akademskoj javnosti prof. em. Pešikan Ljuštanović poznata je po svojim radovima posvećenim usmenoj književnosti, kao i dugogodišnjim bavljenjem savremenom srpskom dramom. Međutim, za ljubitelje i poznavaoce fantastike važno je što se ona već decenijama istrajno i pronicljivo bavi proučavanjem fantastične književnosti.

“Iako je njeno primarno polje rada folkloristika, iz njenih brojnih i tematski raznovrsnih radova postepeno se formirao zavidan korpus tekstova posvećenih fantastici. Poetička istraživanja fantastike u bogatom opusu Ljiljane Pešikan Ljuštanović odlikuju se pre svega svestranošću, sposobnošću da se isto delo ili čitav opus sagledavaju iz različitih uglova. Analize žanrovske pripadnosti fantastičnih narativa i poetike stvaralaca fantastike koriste postojeće teorijske okvire, počev od Rožea Kajoa i Cvetana Todorova, pa do Marije Nikolajeve, ali ne kruto, već polemišući s njima i unoseći preko potrebnu fleksibilnost u njihovoj primeni na autore srpske književnosti. Težište analize je u svakom slučaju na iščitavanju implicitne poetike sadržane u samim delima, a, što je prirodno s obzirom na primarno polje rada, plodotvorno je interdisciplinarno povezivanje folklorističkog i fantastičnog.” – navodi se u obrazloženju žirija.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/937/LJPLJ_1_m.png
  • /uploads/attachment/vest/937/LJPLJ_2.png
Vrh strane