Поздравна реч декана

Опште

              Поштоване колегинице и колеге, драги студенти,

            Први радни дан у новој школској години учинио ми се као погодна прилика да се обратим академској заједници Филозофског факултета у Новом Саду, а повод је сасвим очигледан – пријем најновије генерације студената на основним академским студијама.

            Најмлађи чланови наше заједнице вероватно не знају да је Филозофски факултет један од најстаријих на Универзитету, и да се управо ове године навршава 70 година од његовога оснивања. Данас Факултет, посматран у бројкама, има скоро 5000 студената на свим нивоима студија, 30 студијских програма на ОАС, МАС и ДАС, преко 400 запослених, међу којима је више од 300 наставника и сарадника, 19 одсека, Библиотеку по обиму фонда другу у Војводини, бројне службе, центре итд., којима је један задатак заједнички – омогућити што боље услове за образовни и научноистраживачки рад. Филозофски факултет у Новом Саду, као највећа образовна и научна институција у Војводини на којој се изучавају друштвене и хуманистички науке, са поносом истиче да је од свога оснивања до данас остао посвећен проницању у најразличитије облике испољавања човекове духовне делатности, уз неизоставно неговање непролазних вредности, оличених у схватању да је човек стуб друштва и мерило свих односа у њему. Зато, не занемарујући материјалне основе егзистенције, инсистирамо на знању као основном покретачу развоја и свих промена у друштву, што нас обавезује да и надаље наставне програме осавремењујемо, услове рада и учења непрекидно побољшавамо, а стицање и развој стручних компетенција наших запослених брижљиво планирамо.

            И не само у контексту прославе седамдесетогодишњице од оснивања Факултета, мислим барем, са чврстим ослонцем у прошлости треба да грабимо у будућност, и то тако што ће свако од нас учинити мало више и нешто боље, јер, као што каже велики Вук, „ако сваки уради онолико колико је кадар, неће народ никад пропасти‟.

            У овом, не без основа, слављеничком расположењу, свим колегиницама и колегама, особито нашим студентима, желим срећан почетак нове школске године и пуно успеха у испуњавању наставних обавеза и савладавању свих животних изазова.

У Новом Саду, 1. 10. 2024.  
Проф. др Миливој Алановић, декан

Слике

  • /uploads/attachment/vest/979/MA_m.png
Врх стране