Pozdravna reč dekana

Opšte

              Poštovane koleginice i kolege, dragi studenti,

            Prvi radni dan u novoj školskoj godini učinio mi se kao pogodna prilika da se obratim akademskoj zajednici Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a povod je sasvim očigledan – prijem najnovije generacije studenata na osnovnim akademskim studijama.

            Najmlađi članovi naše zajednice verovatno ne znaju da je Filozofski fakultet jedan od najstarijih na Univerzitetu, i da se upravo ove godine navršava 70 godina od njegovoga osnivanja. Danas Fakultet, posmatran u brojkama, ima skoro 5000 studenata na svim nivoima studija, 30 studijskih programa na OAS, MAS i DAS, preko 400 zaposlenih, među kojima je više od 300 nastavnika i saradnika, 19 odseka, Biblioteku po obimu fonda drugu u Vojvodini, brojne službe, centre itd., kojima je jedan zadatak zajednički – omogućiti što bolje uslove za obrazovni i naučnoistraživački rad. Filozofski fakultet u Novom Sadu, kao najveća obrazovna i naučna institucija u Vojvodini na kojoj se izučavaju društvene i humanistički nauke, sa ponosom ističe da je od svoga osnivanja do danas ostao posvećen pronicanju u najrazličitije oblike ispoljavanja čovekove duhovne delatnosti, uz neizostavno negovanje neprolaznih vrednosti, oličenih u shvatanju da je čovek stub društva i merilo svih odnosa u njemu. Zato, ne zanemarujući materijalne osnove egzistencije, insistiramo na znanju kao osnovnom pokretaču razvoja i svih promena u društvu, što nas obavezuje da i nadalje nastavne programe osavremenjujemo, uslove rada i učenja neprekidno poboljšavamo, a sticanje i razvoj stručnih kompetencija naših zaposlenih brižljivo planiramo.

            I ne samo u kontekstu proslave sedamdesetogodišnjice od osnivanja Fakulteta, mislim barem, sa čvrstim osloncem u prošlosti treba da grabimo u budućnost, i to tako što će svako od nas učiniti malo više i nešto bolje, jer, kao što kaže veliki Vuk, „ako svaki uradi onoliko koliko je kadar, neće narod nikad propasti‟.

            U ovom, ne bez osnova, slavljeničkom raspoloženju, svim koleginicama i kolegama, osobito našim studentima, želim srećan početak nove školske godine i puno uspeha u ispunjavanju nastavnih obaveza i savladavanju svih životnih izazova.

U Novom Sadu, 1. 10. 2024.  
Prof. dr Milivoj Alanović, dekan

Slike

  • /uploads/attachment/vest/979/MA_m.png
Vrh strane