15СЦСЦ060 - Социологија хране

Спецификација предмета
НазивСоциологија хране
Акроним15СЦСЦ060
Студијски програмСоциологија
Модул
Тип студијаосновне академске студије првог степена
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметиманемаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаУпознавање студената са основним социолошким концептима и истраживањима хране и исхране као друштвених и културних феномена. Ово подразумева: а) усвајање и анализу основних појмова и теоријских приступа, б) усвајање и анализу методолошких специфичности у социолошком истраживању (ис)хране, ц) усвајање и разумевање потребе социолошког истраживања (ис)хране и д) усвајање и разумевање потребе истраживања проблема (ис)хране у интердисциплинарном окружењу.
    Исходи учења (стечена знања)Од студената се очекује да на крају курса: познају и разумеју основне социолошке појмове и њихове релације у истраживању (ис)хране; препознају значај и специфичности у социолошком истраживања (ис)хране; буду оспособљени за формирање теоријско-хипотетичког оквира за извођење социолошког истраживања у вези са проблемима (ис)хране; повезују стечена знања са знањима из других социолошких дисциплина (рурална социологија, социологија рада, социологија породице, социологија културе, социологија свакодневице).
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе1. социолошки и други приступи у истраживању (ис)хране; 2. увод у социологију хране – настанак дисциплине, предмет и специфичности; 3. Прехамбени режими, прехрамбена сигурности, прехрамбена правда; 4. развој производње и дистрибуције хране и развој друштава; 5. (ис)храна и култура; 6. друштвена условљеност перцепције и праксе (ис)хране; 7. савремене политике развоја пољопривреде и прехрамбене сигурности; 8. одржива пољопривреда; 9. алтернативни покрети у производњи и конзумирању хране; 10. глобализација и (ис)храна;
    Садржај практичне наставеAнализа текстова и видео материјала, израда и презентација семинарских радова, дискусија о релевантним темама
    Литература
    1. Hiršfelder, G. 2006. Evropska kultura hrane. Novi Sad: Stylos art
    2. Mennell, S., Murcott, A., van Otterloo, A. 1998. Prehrana i kultura. Zagreb: Jesenski i Turk
    3. Stendidž, T. 2007. Istorija sveta u šest pića. Beograd: Geopoetika
    4. Stendidž, T. 2010. Jestiva istorija čovečanstva. Beograd: Geopoetika
    5. Čikić, J., Petrović, Ž. 2010. Organska proizvodnja i poljoprivredna gazdinstva Srbije - ruralnosociološka analiza. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    21
    Методе извођења наставеПредавања, дискусија, анализа текстова, истраживачи рад
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит40
    Пројекти20
    Колоквијуми
    Семинари30
    Врх стране