15SCSC060 - Sociologija hrane
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Sociologija hrane | |||
Akronim | 15SCSC060 | |||
Studijski program | Sociologija | |||
Modul | ||||
Tip studija | osnovne akademske studije prvog stepena | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 3.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | nema | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Upoznavanje studenata sa osnovnim sociološkim konceptima i istraživanjima hrane i ishrane kao društvenih i kulturnih fenomena. Ovo podrazumeva: a) usvajanje i analizu osnovnih pojmova i teorijskih pristupa, b) usvajanje i analizu metodoloških specifičnosti u sociološkom istraživanju (is)hrane, c) usvajanje i razumevanje potrebe sociološkog istraživanja (is)hrane i d) usvajanje i razumevanje potrebe istraživanja problema (is)hrane u interdisciplinarnom okruženju. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Od studenata se očekuje da na kraju kursa: poznaju i razumeju osnovne sociološke pojmove i njihove relacije u istraživanju (is)hrane; prepoznaju značaj i specifičnosti u sociološkom istraživanja (is)hrane; budu osposobljeni za formiranje teorijsko-hipotetičkog okvira za izvođenje sociološkog istraživanja u vezi sa problemima (is)hrane; povezuju stečena znanja sa znanjima iz drugih socioloških disciplina (ruralna sociologija, sociologija rada, sociologija porodice, sociologija kulture, sociologija svakodnevice). | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | 1. sociološki i drugi pristupi u istraživanju (is)hrane; 2. uvod u sociologiju hrane – nastanak discipline, predmet i specifičnosti; 3. Prehambeni režimi, prehrambena sigurnosti, prehrambena pravda; 4. razvoj proizvodnje i distribucije hrane i razvoj društava; 5. (is)hrana i kultura; 6. društvena uslovljenost percepcije i prakse (is)hrane; 7. savremene politike razvoja poljoprivrede i prehrambene sigurnosti; 8. održiva poljoprivreda; 9. alternativni pokreti u proizvodnji i konzumiranju hrane; 10. globalizacija i (is)hrana; | |||
Sadržaj praktične nastave | Analiza tekstova i video materijala, izrada i prezentacija seminarskih radova, diskusija o relevantnim temama | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 1 | |||
Metode izvođenja nastave | Predavanja, diskusija, analiza tekstova, istraživači rad | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | Usmeni ispit | 40 | ||
Projekti | 20 | |||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 30 |