15SCSC060 - Sociologija hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Sociologija hrane
Akronim 15SCSC060
Studijski program Sociologija
Modul
Tip studija osnovne akademske studije prvog stepena
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Upoznavanje studenata sa osnovnim sociološkim konceptima i istraživanjima hrane i ishrane kao društvenih i kulturnih fenomena. Ovo podrazumeva: a) usvajanje i analizu osnovnih pojmova i teorijskih pristupa, b) usvajanje i analizu metodoloških specifičnosti u sociološkom istraživanju (is)hrane, c) usvajanje i razumevanje potrebe sociološkog istraživanja (is)hrane i d) usvajanje i razumevanje potrebe istraživanja problema (is)hrane u interdisciplinarnom okruženju.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Od studenata se očekuje da na kraju kursa: poznaju i razumeju osnovne sociološke pojmove i njihove relacije u istraživanju (is)hrane; prepoznaju značaj i specifičnosti u sociološkom istraživanja (is)hrane; budu osposobljeni za formiranje teorijsko-hipotetičkog okvira za izvođenje sociološkog istraživanja u vezi sa problemima (is)hrane; povezuju stečena znanja sa znanjima iz drugih socioloških disciplina (ruralna sociologija, sociologija rada, sociologija porodice, sociologija kulture, sociologija svakodnevice).
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave 1. sociološki i drugi pristupi u istraživanju (is)hrane; 2. uvod u sociologiju hrane – nastanak discipline, predmet i specifičnosti; 3. Prehambeni režimi, prehrambena sigurnosti, prehrambena pravda; 4. razvoj proizvodnje i distribucije hrane i razvoj društava; 5. (is)hrana i kultura; 6. društvena uslovljenost percepcije i prakse (is)hrane; 7. savremene politike razvoja poljoprivrede i prehrambene sigurnosti; 8. održiva poljoprivreda; 9. alternativni pokreti u proizvodnji i konzumiranju hrane; 10. globalizacija i (is)hrana;
    Sadržaj praktične nastave Analiza tekstova i video materijala, izrada i prezentacija seminarskih radova, diskusija o relevantnim temama
    Literatura
    1. Hiršfelder, G. 2006. Evropska kultura hrane. Novi Sad: Stylos art
    2. Mennell, S., Murcott, A., van Otterloo, A. 1998. Prehrana i kultura. Zagreb: Jesenski i Turk
    3. Stendidž, T. 2007. Istorija sveta u šest pića. Beograd: Geopoetika
    4. Stendidž, T. 2010. Jestiva istorija čovečanstva. Beograd: Geopoetika
    5. Čikić, J., Petrović, Ž. 2010. Organska proizvodnja i poljoprivredna gazdinstva Srbije - ruralnosociološka analiza. Novi Sad: Poljoprivredni fakultet
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1
    Metode izvođenja nastave Predavanja, diskusija, analiza tekstova, istraživači rad
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 40
    Projekti 20
    Kolokvijumi
    Seminari 30
    Vrh strane