Nova premijera Dramske sekcije: „Zauvek i dan više“

Vreme 03. jul 2021. 19:00


3. jul 2021. u 19.00, KS “Svilara”

Premijera predstave „Zauvek i dan više“ u izvedbi Dramske sekcije Filozofskog fakulteta biće odigrana 3. jula 2021. godine u Kulturnoj stanici „Svilara“ u 19 časova.

Drama Milorada Pavića „Zauvek i dan više“ nastala je 1993. godine i predstavlja dramsko delo nesvakidašnje forme u vidu „pozorišnog jelovnika“. U njenom središtu se nalazi ljubavna povest o Petkutinu i Kalini koja je utkana u stranice čuvenog Pavićevog „Hazarskog rečnika“. Njihova priča ukrštena je sa potragom za pračovekom Adamom, te čitava ideja i motivsko obilje jednog od najvećih postmodernih romana bivaju integrisani u naš izbor iz Pavićevog jelovnika koji nudi brojne mogućnosti ukrštaja, sukoba i okončanja. Na pavićevskom pohodu kroz različita vremena i prostore igramo ritmom zagonetke „Ko smo, i zašto smo ovde, mi ljudi?“

Dramsku sekciju Filozofskog fakulteta čine studenti koji zajedničkim kreativnim snagama rade na stvaranju pozorišnih predstava. Do sada su izvedene predstave „Ožalošćena porodica“ Branislava Nušića; „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ Iva Brešana; „Lari Tompson, tragedija jedne mladosti“ Dušana Kovačevića.

Izvedbe sekcije su uvek propraćene punom pažnjom brojne publike. Glumci Dramske sekcije gostovali su u Osijeku, Zagrebu, kao i u Gimnaziji „Laza Kostić“. Bili su deo programa Novosadskog festivala knjige, kao i drugih kulturnih dešavanja u Novom Sadu.

Zbog pandemije virusa SARS-Cov-2, Kulturna stanica „Svilara“ izašla je u susret Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu obezbedivši prostor za probe, kao i samu premijeru predstave.

Slike

  • /uploads/attachment/najava/135/Dramska_sekcija.jpg
Vrh strane