OHS: Dajana Milovanov, doktorand - ISPOVEDNA POEZIJA I TERAPIJSKA KULTURA

Vreme 16. maj 2024. 12:00

Filozofski fakultet
Otvoreni humanistički seminar

Četvrtak, 16. maj, 12č
Svečana sala (114) Filozofskog fakulteta

Dajana Milovanov, doktorand

ISPOVEDNA POEZIJA I TERAPIJSKA KULTURA

Premda danas neretko osporavan i upotrebljavan pežorativno u proučavanju književnosti, pojam ispovedne poezije opstao je kao funkcionalni i krovni termin za posleratnu američku poeziju tzv. bostonskog kruga. Kritičar M. D. Rozental prvi je u svojoj kritici iskoristio epitet ispovedna da opiše naslućenu novu pesničku tendenciju, ali se do sada nije sistematično pristupilo pozicioniranju ispovedne poezije u dugu istoriju ispovednog diskursa na Zapadu. Ipak, opšte mesto rečničke definicije ispovedne poezije jeste činjenica da je nastajala u vreme uspona psihoanalize i psihoterapije u SAD, ali se kao tačka preseka među poetikama navodi lično iskustvo mentalnih bolesti ispovednih pesnika. Cilj našeg predavanja je analiza istorijske povezanosti tradicije ispovednog diskursa sa ispovednom poezijom i psihoanalizom kao produktivnim oblikom moći u posleratnoj SAD da bismo pokazali da intuitivna karakterizacija ove poezije kao ispovedne ima društveno-istorijsko uporište. Ukazaćemo i na teorijski potencijal ovog termina da poveže različite kulturne prakse u jednu tradiciju, od religijske ispovesti do modernog performansa.

Lekari i psihijatri su u ispovednoj poeziji neretko metonimije za sistemsko delovanje tehnologija sopstva u atmosferi paranoje, nadziranja i pritiska na pojedinca da istinu o sebi prilagodi vladajućoj ideologiji i uklopi u granice „poželjnih identitetaˮ. Na primeru pesme „Reče pesnikinja analitičaruˮ En Sekston, pokazaćemo na koji način se sukob poezije s terapijskom kulturom ispostavlja kao nepremostiv – tamo gde terapijska kultura nastoji da fiksira značenje tela, identiteta i teksta, poezija pruža otpor, čuvajući ambivalentnost kao prostor slobode.

***

Dajana Milovanov je studentkinja doktorskih studija na Odseku za komparativnu književnost. Autorka je monografije „Persefona i Arijel – ženske figure i kulturno pamćenje  u poeziji Silvije Platˮ. Bavi se proučavanjem moderne i savremene poezije, sociologijom književnosti i studijama intimnosti. Tema njene doktorske disertacije je „(De)konstrukcija intimnosti u anglo-američkoj ispovednoj poezijiˮ. Prevodi i piše književnu kritiku.

 

Slike

  • /uploads/attachment/najava/362/ispovedna_poezija.png
Vrh strane