ERAZMUS+ KA107 - Izveštaj UNIVERZITET U VERAKRUSU, MEKSIKO, 24. maj - 10. juni 2022.

Opšte

U okviru programa Erazmus+ za mobilnost nastavnog osoblja u svrhu izvođenja nastave KA107, od 24. maja do 5. juna 2022. doc. dr Bojana Kovačević Petrović sa Odseka za italijanske i iberoameričke studije FFUNS boravila je u Meksiku, gde je na Univerzitetu u Verakrusu (Universidad Veracruzana) održala 16 časova na temu hispanoameričke književnosti i prevođenja. Predavanja su bila realizovana na Filološkom fakultetu, Institutu za lingvističko-književna istraživanja i Instututu za obrazovanje UV, a prisustvovalo im je 20-30 studenata uživo i još toliko onlajn. Organizatori i domaćini izlaganja profesorke Filozofskog fakulteta bile su prof. dr Norma Kuevas Velasko i prof. dr Pilar Ortis Loviljo.
 
Osim nastave, dr Bojana Kovačević Petrović imala je nekoliko plodonosnih sastanaka sa profesorima i rukovodiocima Univerziteta u Verakrusu, gde su dogovoreni različite oblici saradnje, kao što je projekat promocije meksičke književnosti u Srbiji (Institut za lingvističko-književna istraživanja) i Program za unapređenje prevodilačkih kompetencija (Institut za obrazovanje) koje bi zajedno organizovali UV i Univerzitet u Novom Sadu (https://www.facebook.com/DGIUV/videos/324699876516475).
    
Ljubaznošću svog domaćina, dr Norme Kuevas, profesorka sa Univerziteta u Novom Sadu posetila je mesto Vilja Rika de la Verakrus (mesto na kojem je svetska istorija, dolaskom Ernana Kortesa, poprimila novi tok), kao i magične gradiće Koatepek, Naolinko i Hiko, te Antropološki muzej u Halapi poznat po tome što se u njemu nalazi sedam divovskih olmečkih glava, arheološko nalazište Kijauictlan, Pinakoteku „Dijego Rivera“ i Biblioteku „Karlos Fuentes“ u Halapi.
              
Tokom dvonedeljne razmene, dr Bojana Kovačević Petrović sastala se i sa dr Rikardom Korsom, direktorom Katedre „Karlos Fuentes“, koja će do kraja ove godine objaviti njenu autorsku monografiju Carlos Fuentes y la identidad latinoamericana. Takođe, u dva navrata susrela se i sa srpskim profesorima vajarstva, Urošom Ušćebrkom i Milenom Milošević, koji su profesori na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Verakrusu. Tom prilikom je načelno dogovorena izložba skulptura „Moji obluci“ Uroša Ušćebrke u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, jula 2022.

Nakon boravka u državi Verakrus, dr Norma Kuevas i dr Bojana Kovačević Petrović zajedno su učestvovale na naučnom skupu CLACSO2022 na Autonomnom univerzitetu u glavnom gradu Meksika, gde su predstavile Specijalnu radnu grupu CIBAM-CLACSO „Latinska Amerika i Balkan: kulturne i društvene veze“ u okviru panela „Društvene i kulturne migracije između Latinske Amerike i Balkana“. Na istom panelu virtuelno su učestvovali dr Marija Tereza Brites Lemos i dr Aleksis Dantas sa Državnog univerziteta u Rio de Žaneiru, dr Nikolina Židek iz španske Škole za međunarodne odnose, dr Milan Puh sa Univerziteta u Sao Paolu, dr Isabel Stori sa Univerziteta „Notingem Trent“ i dr Emilio Galjardo-Saborido iz španskog Saveta za naučna istraživanja. Među 15.000 učesnika, ovaj panel privukao je naročitu pažnju medija, te je Glasnik UNAM-a objavio vest o temama koje su tu predstavljene.

Nakon posete prof. dr Norme Kuevas Univerzitetu u Novom Sadu aprila 2022. i dr Bojane Kovačević Petrović Univerzitetu u Verakrusu maja-juna 2022, Erazmus+ stipendiju za meksički univerzitet dobila je doktorandkinja Filozofskog fakulteta Anđelka Gemović, koja će svoj tromesečni studijski boravak ostvariti u prvoj polovini naredne godine.

U Novom Sadu, 1. jula 2022.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/606/10_m.png
  • /uploads/attachment/vest/606/1.png
  • /uploads/attachment/vest/606/2.png
  • /uploads/attachment/vest/606/3.png
  • /uploads/attachment/vest/606/4.png
  • /uploads/attachment/vest/606/5.png
  • /uploads/attachment/vest/606/6.png
  • /uploads/attachment/vest/606/7.png
  • /uploads/attachment/vest/606/8.png
  • /uploads/attachment/vest/606/9.png
  • /uploads/attachment/vest/606/10.png
  • /uploads/attachment/vest/606/11.png
  • /uploads/attachment/vest/606/12.png
  • /uploads/attachment/vest/606/13.png
  • /uploads/attachment/vest/606/14.png
  • /uploads/attachment/vest/606/15.png
Vrh strane