Poziv na predstavljanje Izbora za Evropski parlament 2024.

Opšte

Pozivamo vas na prezentaciju predstojećih izbora za Evropski parlament koji zajednički organizuju EU info point Novi Sad (Informacioni kutak Delegacije EU u Novom Sadu) i Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu u sredu, 15. maja od 13:30 časova u Svečanoj sali Filozofskog fakulteta (dr Zorana Đinđića 2).

Ovogodišnje izbore za Evropski parlament prezentovaće zamenica ambasadora Evropske unije u Republici Srbiji Plamena Halačeva.

Prezentacija je namenjena studentima i profesorima Filozofskog fakulteta, ali i ostaloj zainteresovanoj javnosti koja se može prijaviti putem mejla officens@euinfo.rs.

Građani EU glasaće od 6. do 9. juna na izborima za novi saziv Evropskog parlamenta.

Evropski izbori se smatraju najvećim trasnacionalnim glasanjem budući da se u četiri dana organizuju u 27 država, a izborno pravo ima 376 miliona građana država članica EU, od čega će njih 26 miliona glasati prvi put.

Tokom četvorodnevnog izbornog procesa, građani u svim državama Evropske unije će birati svoje predstavnike u Evropskom parlamentu koji broji 705 zastupnika. Imenovaće se i novi lideri evropskih institucija, poput predsednika i članova Evropske komisije, predsednika Evropskog saveta i Evropskog parlamenta, kao i ko će biti novi visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost. Svi oni će imati petogodišnji mandat.

Poslednji put evropski izbori održani su krajem maja 2019. godine.

Napomena: Celokupan događaj biće na engleskom jeziku.

Za sva dodatna pitanja, kontaktirajte: EU info kutak Novi Sad – 021451625 i officens@euinfo.rs.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/924/EU_za_tebe.png
Vrh strane