О нама

Ибероамерички центар CIBAM основан је марта 2020. године на предлог Лектората за шпански језик Одсека за романистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и у сарадњи с Друштвом Хиспаниста Србије, са идејом да кроз интердисциплинаран и иновативан приступ окупља студенте и истраживаче свих друштвено-хуманистичких наука, отвори простор за активности везане за хиспанске и лузофоне теме, успостави конкретну сарадњу с бројним универзитетима из Шпаније, Португала, Латинске Америке и са Кариба, организује стручне и научне догађаје усмерене на културолошке, језичке, историјске, друштвене и политичке токове ибероамеричког подручја и бави се сложеним питањима тамошњег идентитета,  миграција и заштите животне средине.

Управа Центра:
Управник Центра: др Бојана Ковачевић Петровић 
Секретар Центра: Јелена Борљин
Координатори за шпански језик: др Сања Маричић Месаровић и др Ивана Георгијев
Координатор за шпанску књижевност и културу: др Моисес Морено
Координатор за латиноамеричку културу: Викторија Риверос Митровић

Бојана Ковачевић Петровић запослена је на Одсеку за за италијанске и ибероамеричке студије Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду од 2014. године, где је тренутно у звању доцента. Докторирала је на Филолошком факултету Универзитета у Београду, с дисертацијом под називом Трагање за идентитетом у делу Карлоса Фуентеса. Објавила је око педесет научних чланака и есеја о књижевности и култури Латинске Америке и Шпаније: о стваралаштву Карлоса Фуентеса, Марија Варгаса Љосе, Роберта Болања, Октавија Паса, Сое Валдес, Фернанда Арабала, Федерика Гарсије Лорке, Сервантеса… Бави се књижевним, судским, симултаним и консекутивним превођењем. Превела је тридесетак књига хиспаноамеричких и шпанских аутора и приредила више антологија. Члан је Мреже хиспаниста Средње Европе, Удружења књижевних преводилаца Србије, Друштва хиспаниста Србије и Удружења професора шпанског језика. Добитница је Ордена Изабеле Католичке за допринос ширењу и популаризацији шпанског језика и хиспанистике.

Јелена Борљин дипломирала је Шпански језик и хиспанске књижевности на Филолошком Факултету Универзитета у Београду, где је завршила и мастер студије стекавши звање Мастер професор језика и књижевности. Мастерирала је и на програму Међународне комуникације, усменог и писменог превођења (језичка комбинација шпански <> енглески) на Универзитету Пабло де Олавиде у Севиљи (Шпанија). Након што је завршила овај степен студија са оценом са посебним почастима, наставила је своје образовање на докторским студијама на истом универзитету. Области њеног истраживања су аудиовизуелно и интеркултурно  превођење. Од 2018. је акредитовани испитивач DELE испита за нивое А1 и А2, стални судски преводилац за шпански језик и професор шпанског језика у Центру за језике на Филозофском Факултету Универзитета у Новом Саду. Од 2020. г. ради као асистент при Одсеку за за италијанске и ибероамеричке студије истог факултета.

Сања Маричић Месаровић дипломирала је на Катедри за иберијске студије на Филолошком факултету Универзитета у Београду 2005. године где је и докторирала 2015. године. На Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду ради од 2009. У звање доцента за ужу научну област Романистика изабрана је 2016. године. Изводи наставу на Одсеку за италијанске и ибероамеричке студије из предмета шпанске лингвистике. Области њеног интересовања обухватају методику наставе страних језика, хиспанске лингвистике и културе, фразеологије, лексикологије, прагматике и социолингвистике. Учестовала је на преко 20 међународних и националних конференција и симпозијума као излагач и као члан организационог одбора. Има преко 20 објављених радова из области методике наставе, примењене лингвистике, хиспанске културе, социолингвистике и прагматике. Члан је уређивачког одбора часописа Методички видици који објављује Филозофски факултет у Новом Саду.

Ивана Георгијев је дипломирала Шпански језик и хиспанске књижевности на Филолошком факултету Универзитета у Београду. На истом факултету је завршила докторске студије одбранивши докторску дисертацију из социолингвистике и когнитивне лингвистике на тему Љубави у српским и шпанским паремијама. Боравила је током докторских студија на Универзитету у Гранади у оквиру програма Ерасмус+. Области њеног научног интересовања обухватају теме из социолингвистике, когнитивне лингвистике и примењене лингвистике. Ради као асистент за шпански језик на Филозофском факултету у Новом Саду и као професор-сарадник у Институту Сервантес у Београду. Објавила је више научних и стручних радова и учествовала на домаћим и међународним конференцијама.

Моисес Морено Фернандес је дипломирао Филозофију на Универзитету у Овиједу, Шпанија. Студирао је «Мастер за подучавање шпанског као страног језика» на Универзитету Небриха у Мадриду, Шпанија. Одбранио је докторат из Латиноамеричке књижевности на Универзитету Комплутенсе у Мадриду, на тему прича Хуана Карлоса Онетија. Од 2013. година ради као Лектор за Шпански језик на Филозофском Факултету Универзитета у Новом Саду. Такође, сарађује и предаје Шпански језик на Институту Сервантесу од 2010. године. Објавио је истраживачке радове у часописима попут "Ел цатоблепас", “Сигнос ЕЛЕ” y “Цолинданциас”. Његове главне линије истраживања шпанског језика односе се на стицање вокабулара путем аудио-визуелних материјала, когнитивне граматике и рушење културних митова на пољу страних језика. Такође истражује области филозофије, антропологије и књижевне критике. 

Викторија Риверос Митровић је дипломирала на Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду, Србија (1999). Завршила је “Универзитетске мастер студије из шпанског језика и књижевности: истраживања и професионалне апликације” на Универзитету у Хаену (Шпанија).  Оформила се као професор Шпанског као страног језика на Институту Сервантес у Београду, где је радила од 2004. до 2018. Била је ангажована као професор шпанског језика у Гимназији “Јован Јовановић Змај” од 2007. до 2009. Основала је  приватну школу шпанског језика “Латина” 2003. која постоји и данас.  Ради као лектор за Шпански језик на Филозофском Факултету Универзитета У Новом Саду од 2017.


Стручни савет Центра:

– проф. др Дејан Михаиловић, Технолошки институт у Монтереју, Мексико
– проф. др Далибор Солдатић, Филолошки факултет Универзитета у Београду
Јелена Спасојевић, председница Друштва хиспаниста Србије
– проф. др Алексис Дантас, Универзитет у Рио де Жанеиру, Бразил
– проф. др Илинка Илијан, Западни универзитет у Темишвару, председница Мреже хиспаниста Средње Европе
– др Емилио Гаљардо Саборидо, Универзитет у Севиљи, Виши савет за научна истраживања Краљевине Шпаније
– др Јоханес Маерк, ИДЕАЗ Институт за интеркултурална и компаративна истраживања, Универзитет у Бечу

Врх стране