Održana 4. Međunarodna škola psiholingvistike, neurolingvistike i kliničke lingvistike i skup PNCLR11

Opšte

Od 15. do 19. aprila tekuće godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu održala se 4. Međunarodna škola psiholingvistike, neurolingvistike i kliničke lingvistike. Kao i ranijih godina, i ovaj put su organizatori okupili već dokazano izuzetno stručne ali i pristupačne i zanimljive predavače iz zemlje (Univerzitet u Beogradu, Srpska akademija nauka i umetnosti) i iz inostranstva (Univerzitet u Zagrebu, Hrvatska; Univerzitet u Ljubljani, Slovenija; Univerzitet Azurne obale, Francuska; Univerzitet u Barseloni, Španija; Univerzitet u La Korunji, Španija; Univerzitet u Hroningenu, Holandija; Univerzitet u Kopenhagenu, Danska), koji su održali ukupno 20 dvočasovnih predavanja.

Kao i ranijih godina, interesovanje za Školu je bilo izuzetno veliko (stiglo je preko 70 prijava) a izabrane polaznike činilo je 37 učesnika različitog nivoa obrazovanja (studenti viših godina osnovnih studija, masterskih studija, doktorskih studija, kao i postdoktorandi) i iz različitih oblasti (lingvistika, filologija, medicina, specijalna edukacija). Ukupno su ove godine bila zastupljena 22 univerziteta iz 15 zemalja, uključujući Italiju, Tursku, Sloveniju, Hrvatsku, Španiju, Mađarsku, SAD, Nemačku, Češku, Grčku, Tunis, Rumuniju, Kanadu, Rusiju, Veliku Britaniju i Srbiju. Održavanje škole finansijski je pomogla Fondacija Van Riemsdijk (https://vanriemsdijkfoundation.org/).

Nakon Škole, u subotu, 20. aprila održan je 11. po redu skup Psycholinguistic, neurolingistic and clinical linguistic research, na kome je priliku da izloži rezultate svojih istraživanja (usmeno ili u obliku postera) dobilo ukupno 24 učesnika sa univerziteta iz 15 zemalja, među kojima su Italija, Rusija, Velika Britanija, Hrvatska, Španija, Danska, Austrija, Tunis, Turska, Rumunija, Češka, Mađarska, Slovenija, Slovačka i Srbija. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/914/skola_4_m.png
  • /uploads/attachment/vest/914/pnclr_1.png
  • /uploads/attachment/vest/914/pnclr_2.png
  • /uploads/attachment/vest/914/pnclr_3.png
  • /uploads/attachment/vest/914/skola_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/914/pnclr_4.png
  • /uploads/attachment/vest/914/skola_2.png
  • /uploads/attachment/vest/914/pnclr_5.png
  • /uploads/attachment/vest/914/skola_4.png
Vrh strane