Na Filozofskom fakultetu puštena u rad kosa pokretna stepenišna platforma

Opšte

Nabavkom i postavljanjem kose pokretne stepenišne platforme rešen je višedecenijski problem bezbednog i samostalnog pristupa studenata sa otežanim kretanjem prostorima koji imaju veliku ulogu i značaj tokom njihovog studiranja na Filozofskom fakultetu, kao i pristup i korišćenje svih raspoloživih kapaciteta i opreme u navedenim prostorijama.

Za realizaciju ovog projekta, dobijena su sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživčku delatnost APV, u iznosu 1.531.640,00 dinara.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu studira procentualno najveći broj studenata sa invaliditetom. Prema dostupnim podacima na Fakultetu studira oko 25 studenata sa invaliditetom, dok je među njima najveći broj studenata koji imaju problem sa kretanjem i koji koriste invalidska kolica.

Zbog specifičnog građevinsko-arhitektonskog rešenja enterijera fakulteta, Fakultet je u skladu sa svojim skromnim mogućnostima rešavao mnoge probleme sa kojima se suočavala ova kategorija studenata u cilju savladavanja prepreka i omogućavanju pristupa učioničkim prostorima kao i priručnim (seminarskim) bibliotekama.

Nabavkom, isporukom i postavljanjem pokretne platforme u holu Fakulteta, obezbeđen je pristup prostorijama koje su svakodnevna potreba tokom sudiranja na Fakultetu, kao što su:

-      Centralna čitaonica, gde mogu koristiti njene kapacitete i potrebe za knjigama, časopisima i drugom literaturom, učenju i pripremanju za polaganje ispita i dr.

-      Studentska služba, jedna od bitnih potreba svakog studenta u toku studija (upis, prijave ispita, overe semestara, izdavanja uverenja, diploma i ostvarivanja drugih prava i obaeza).

-      Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju za studente koji studiraju psihologiju.

-      Fotokopirnica, gde mogu da umnožavaju materijale za pripremu ispita i drugih aktivnosti.

-      Prostorija studentskih organizacija Filozofskog fakulteta.

-      Sanitarni čvor, sa muškim i ženskim toaletom koji su prilagođeni za osobe sa invaliditetom.

Ovom prilikom zahvaljujemo se kolegi Dimitriju Tomašiću, studentu Engleskog jezika i književnosti, na saradnji i dozvoli za fotografisanje prilikom puštanja u rad platforme.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/975/rampa_m.png
  • /uploads/attachment/vest/975/1726564612672.png
  • /uploads/attachment/vest/975/1726564837016.png
  • /uploads/attachment/vest/975/1726564858437.png
  • /uploads/attachment/vest/975/1726564858456.png
  • /uploads/attachment/vest/975/IMG_20240917_101419.png
Vrh strane